Uluborlu'da Yetişen Devlet Adamları
HACI NAŞİT PAŞA
Hacı Naşit Paşa Siyamızade Hacı Emin Ağa'nın üçüncü oğlu olarak Küçükköprü Mahallesinde tahminen 1818 yılında doğmuştur. 13-14 yaşlarındaki hafızlık merasimini takip eden günlerde babasının Büyükkabacalılar tarafından katledilmesinden sonra İstanbul'a gitmiş, akrabası olan Seyyid Ali Paşa'nın damadı Mustafa Reşit Paşa'ya müracaat etmiştir. Böylece İstanbul'da tahsiline başlamıştır.
Hacı Naşit Paşa tahsilini tamamladıktan sonra maliyeye girerek defterdarlığa kadar yükselmiş, daha sonra valiliklerde bulunmuştur. 1867'de vezir rütbesi ile Halep, Adana, Ankara ve Suriye Valisi olmuş, 1878'de Muhacirin Komisyonu Başkanlığına, daha sonra Hicaz Valiliğine getirildi. 1880'de Akdeniz Adaları Valiliğine, aynı yıl İzmir Valiliğine gönderildi. Eski sadrazamlardan Hamdi Paşa'nın ölümünden sonra Suriye Valisi oldu ve 1887 yılında Şam'da öldü.
HACI İZZET PAŞA
Küçükköprü Mahallesinde Hacı Emin Ağa'nın küçük oğlu olarak babasının öldürüldüğü yıl doğdu. İlk öğrenimini ve medrese eğitimini Uluborlu'da gördükten sonra İstanbul'a gitti. Ağabeyi Hacı Naşit Paşa'nın himayesinde tahsilini bitirdi. Miri Miran rütbesine kadar yükselmiştir. Şarkikaraağaç Kaymaklığı'da yapmıştır. Kalan ömrünü Uluborlu'da tamamlayarak, 1893 yılında Uluborlu'da vefat etmiştir.
FAHRİ PAŞA
Fahri Paşa Siyami Oğullarından Hacı Naşit Paşa'nın oğludur. İstanbul'da doğdu. İlokuldan sonra askeri rüştiye ve idadilerinde okuyup harp okuluna girdi, kurmay sınıfına katıldı. Burayı da tamamlayarak Mühendishaneyi Berriye'yi bitirdi. Saray da cülus yaverliğine alınarak yükselmiştir. 1894 İstanbul depreminde harab olan kapalı çarşının yeniden tertip ve tamir işinde mühendislik yapmıştır. Bu arada Türkiye'de bulunan demiryollarını teftiş ve kontrol heyetinde hükümeti temsil etmiştir. İzmir - Aydın demiryolunu teftişi sırasında Uluborlu'ya gelerek Dinar - Uluborlu karayolunun Çapalı Beli ve Pupa Boğazı kısımlarını İngiliz şirketine ıslah ettirmiştir.
Padişah Abdülhamit ile özel bir meseleden araları açıldığı için önce Bağdat tarafına isyan bastırmak üzere, daha sonra Serez'e gönderildi. Meşrutiyetin ilanında Selanik ve Havalisi komutanlığına tayin edildi. Balkan Harbinde Gelibolu, Bolayır ve havalisi komutanı idi. Balkan Harbinden sonra Ankara Kolordu Komutanlığına tayin edildi ve 1913'te Ankara'da vefat etti. Mustafa Kemal Paşa (Atatürk) Fahri Paşanın kabrini Hacı Bayram Veli Camii önündeki kabristanda bulup yeniden yaptırdı. Daha sonra o kabristanın yola ayrılması nedeniyle Samanpazarı civarındaki Tacettin Camii avlusuna nakledildi. Mezar taşındaki yazıya göre Fahri Paşa'nın Mirliva (General) rütbesinde olduğunu görmekteyiz. İstanbul'daki Uluborlulu öğrencilerin 1911'de kurduğu "Cemiyeti Hayriye"nin fahri başkanı idi.
